Biti ili ne biti konobar, pitanje je sad!

Podeli članak
Share on Facebook112Share on Google+0Tweet about this on TwitterShare on LinkedIn0

Konobarisanje. Većina je bar nekad u životu probala da radi ovaj posao i tako zaradi na najbrži način. Zašto je ovo zanimanje tako popularno među različitim generacijama? Pa, lako je zaposliti se, pošto postoji stalna potreba za radnicima, i uvek ćete naći neki kafić ili restoran koji samo vas čeka da poslužujete piće ili hranu. Brzo se dolazi do novca, a mladi naročito vole ovaj posao koji im ostavlja mogućnost fleksibilnijeg radnog vremena, pa tako ostaje dosta slobodnog vremena, da ukoliko npr. studiraju mogu i da uče.

Ukoliko niste nikada radili kao konobar, evo nekih od dobrih i loših strana ovog posla, a ako već imate iskustvo, podelite ga sa nama.

ZA:

  1. Prvo, i ono što svi znaju, je da ćete verovatno uvek imati novac. Veliki deo zarade dolazi od bakšiša, a činjenica da ga odmah dobijate i da ne morate da čekate platu da biste imali novac u rukama mnogima čini ovaj posao primamljivim, naročito ako su u potrazi za brzom zaradom. Donekle možete i da kontrolišete novac koji ćete zaraditi. Dakle, bakšiš je uvek tu, a da li ćete biti zadovoljni njime, to veoma zavisi i od vas samih. Pored toga, ukoliko radite tokom praznika, zaradićete dodatno.
  2. Lako menjanje smena – Ako vam je potrebno slobodno veče, nećete imati velikih problema da vas kolege zamene, jer svi ste manje-više isto kvalifikovani i isti je posao u pitanju, pa niko neće “trpeti”, a šef neće imati ništa protiv.
  3. Manje stresa kod kućeOnog trenutnka kad završite sa radom za taj dan, završili ste. Ne morate da nosite posao kući kako biste nastavili da radite, jer je nešto ostalo nedovršeno ili imate rok, možete da zaboravite sve što se desilo i posvetite se hobiju i nekim lepšim “obavezama”.
  4. Možete lakše i brže da nađete posao – Stičete dragoceno iskustvo, a s obzirom na to da kafići i restorani stalno zapošljavaju, nećete imati problem da pronađete zaposlenje. A, možete da probate i nešto novo, kao npr. da budete konobar na kruzerima.
  5. Dobri odnosi sa kolegama – Ljudi koji rade, ili su nekada radili kao konobari, ističu da imaju odlične odnose sa kolegama. Dakle, ono što znate o lošim poslovnim odnosima, u većini slučajeva možete da zaboravite na ovom poslu, jer velika je verovatnoća da nećete morati da se nosite sa teškim karakterom kolega i koleginica, a to će dovesti i do zajedničkih izlazaka i lepih druženja, i to spontano. Nema obaveznog team building-a.

PROTIV:

  1. Moraćete da radite vikendima i za praznike – Ukoliko radite kao konobar zaboravite na radno vreme od 9 do 5 samo radnim danima. Dok vaše porodice, prijatelji planiraju divan odmor u prirodi ili vikend na selu, za vas to neće važiti. A, ukoliko mislite da to i ne mora da bude problem, samo zamislite subota popode, sunce, kej, a vi ste na poslu. Nije baš najboja opcija, zar ne? Ono što je još veći problem jeste rad za vreme praznika, koji može da donese više novca, ali znači da nećete biti sa porodicom, a zamislite tek da radite za doček Nove godine.
  2. Uticaj na zdravlje – Nakon nekog vremena posao konobara počne da se odražava na vaše fizičko zdravlje. Ukoliko radite ovaj posao godinama, osetićete posledice koje je ostavilo nošenje teških tanjira i konstantno stajanje, a tu su i problemi sa kolenima i leđima.
  3. Susreti sa ne tako divnim ljudima (da se najblaže izrazim) – Ljudi su… pa, svakakvih nas ima. A, ako radite kao konobar susretnete se baš sa svima. Od onih nestrpljivih, preko onih koji misle da ste robovi, onih koji se u sve najbolje razumeju, pa do zaista zlih komentara. Naravno, ne treba sve da trpite, ali ovaj posao mogu da rade oni koji nisu preosetljivi i koji će uspeti većinu takvih opaski da zanemare. U suprotnom, ovaj posao možda i nije pravi izbor za vas.
  4. Loši odnosi sa kolegama – Ukoliko niste imali sreće da upadnete u super tim i da se družite sa fenomenalnim ljudima, pa ste na čitanje razloga ZA (tekst iznad) negodovali, onda znači da ne možete da se pohvalite kolegama. Da, može i to da se desi. Znate one koji dok vi radite proveravaju svoj telefon, izlaže na puš-pauzu svaki čas, ignorišu mušterije, trčkaraju okolo kao da su zauzeti i da će sad pasti od posla, a ništa ne rade? Ako ste prepoznali svoju situaciju, možda je vreme da tražite neki drugi tim.
  5. Rizikujete da postanete ogorčeni i cepidlake. Kako? U jednom momentu možete da primetite da ste počeli sve da komentarišete, od toga kako vam se obraćaju oni koji su svratili u restoran do toga kako izgledaju, pričaju, i sve to prenosite svojim kolegama. Takođe, može da se desi da kada izađete na večeru u neki restoran, počnete samo da razmišljate o tome kakvi su im konobari, hrana, kako biste vi to bolje, a onda nema opuštanja i uživanja u društvu.

Svaki posao ima i dobre i loše strane, pa tako i konobarisanje. Ipak, s obzirom na to da je ovaj posao veoma popularan i da je velika većina ljudi u jednom momentu radila ili će raditi kao konobar, ako ne znate gde da potražite oglase preuzmite mobilnu aplikaciju Poslonaut, zaposlite se i javite nam svoje utiske. Srećno!

 

Podeli članak
Share on Facebook112Share on Google+0Tweet about this on TwitterShare on LinkedIn0

Prvi napišite komentar

Napiši komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena javno Obavezna polja su označena sa *