Kako do dodatnog keša tokom studija?

Ništa od vašeg izlaska ni ovog vikenda, a u planu vam je i da uštedite za nove patike. Kako sve da postignete sa kešom koji jedva “preživi” do četvrtka? Kako, kada vam uvek fali još? Roditelji više ne žele da budu vaša ‘’banka’’ i šta sad?

Kako do dodatnog keša tokom studija?

Zaradite!

Naravno, prva vaša pomisao je kako i gde kada nigde nema posla! I, šta to vi možete da radite kada još uvek studirate, a roditelji su sigurni da ćete tako zapostaviti fakultet. Upravo zato i pišem ovaj post, kako bih vam dala ideje, a potom i smernice za realizaciju istih.

Preduslov za bilo kakvo dodatno angažovanje je dobra organizacija svakodnevnih aktivnosti, jer predavanja na fakultetu ne smeju da trpe. Pre nego što krenete u potragu za poslom proverite sa koliko tačno vremena raspolažete nedeljno, pa u skladu sa tim odaberite posao koji će vam obezbediti dodatan novac.

Posao tokom studija

Šta to možete da radite?

1.     Čuvanje dece, pomoć u kući ili šetnja kućnih ljubimaca

Povremeno čuvanje dece, pomoć u kući ili šetnja kućnih ljubimaca spadaju u omiljene poslove studenata, ali svi znamo koliko ih je teško naći. Zbog toga je najbolje da se raspitate u društvu da li neko poznaje nekoga kome su potrebne takve usluge. Ljudi će uvek radije angažovati nekog poznanika nego totalnog stranca.
Međutim, ukoliko ne znate nikoga, javite se u neku agenciju za čuvanje dece, kao što su Royal Care, Kolibri, Gala ili derektno na oglas ako ga pronađete.

2.     Držanje privatnih časova

Držanje privatnih časova osnovcima i srednjoškolcima može biti veoma unosan posao. Sigurno neko od kućnih prijatelja ima mlađu decu koja idu na privatne časove.
Ponudite im da im vi držite po znatno nižoj ceni (koja važi samo za njih). To će se brzo pročuti u društvu i eto njihovih drugara kod vas! Prosečna cena jednog privatnog časa se kreće od 1000 do 1500 dinara!

3.     Frilensing

Frilensujte! Ukoliko imate dara za pisanje, dizajn ili se bavite programiranjem, možete do dodatnog novca doći frilensovanjem. A, ako vam se takav način rada svidi i ostvarite dobre rezultate, to može postati primaran, a možda i jedini izvor vaših prihoda!
Ovakve vrste poslova zaista možete da radite u bilo koje vreme, pa je još lakše da organizujete sve obaveze.

Više informacija o tome kako možete da počnete sa frilensovanjem pročitajte ovde.

4.     Privremeni poslovi

Pronađite privremeni posao! Puno radno vreme zahteva mnogo napora, a ako uz to ide i studiranje, pa vi ste onda verovatno Supermen! Nekoliko sati rada dnevno, ili posao isključivo vikendom su pravo rešenje.
To su najčešće radna mesta u lokalnoj prodavnici, kafiću, teretani i slično. Radno vreme je u proseku 4h. U tom slučaju, poslodavci će vas uglvnom angažovati preko omadinskih zadruga, pa iskoristite to što ste sa svojim statusom studenta za neke od njih poželjniji kandidati.

Ovakve poslove, ali i mnoge druge, možete pronaći u našoj aplikaciji, koju možete preuzeti ovde.

5.     Online ankete

Popunjavanje online anketa ne oduzima mnogo vremena, a može vam pomoći da dodatno zaradite koji dinar. Survey Bods, iPoll, Opinion Panel, You Gov, Toluna, MySurvey, Hiving, Pinecone Research su neki od sajtova na kojima možete pronaći ovakve vrste anketa.

Ono što je najbitnije kada je ovakva vrsta poslova u pitanju, jeste mogućnost bolje organizacije vremena. Odabraćete posao koji vam najviše odgovara, nalazi se blizu i dozvoljava vam da ne zapostavite studiranje. Pored toga, stičete radno iskustvo koje će ceniti poslodavci nakon završetka fakulteta.
Kombinujte. Probajte više poslova dok se ne pronađete u nekom. I, najvažnija stvar – usudite se!

rainy-money

Podeli članak
Share on Facebook0Share on Google+0Tweet about this on TwitterShare on LinkedIn0

Prvi napišite komentar

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *