Mesari traženi kao programeri. Evo za koje poslove nema radnika!

Uprkos tome što je stopa nezaposlenosti u Srbiji iznosila 12.9% u trećem kvartalu 2017, podaci sa aplikacije Poslonaut, koja omogućava da poslodavci i oni koji traže zaposlenje lako pronađu jedni druge, kažu da postoje i oni poslovi za koje se teško pronalaze zaposleni.

Dok je tokom 2017. preko ove aplikacije za angažman na promoterskim poslovima bilo deset kandidata na jedno ponuđeno mesto, u oblasti nege i lepote stiglo je manje prijava od broja ponuđenih oglasa. Za prodaju i marketing po raspisanom konkursu stiglo je 8,5 prijava, a za zanatske poslove bilo je “jedan na jedan”.

Frizeri i mesari kao plast u senu

“I ove godine, kao i prethodne, podaci pokazuju da je na tržištu poslova koji ne zahtevaju visok stepen kvalifikovanosti, najteže doći do frizera i drugih zanimanja iz oblasti nege lepote. Mesari su traženi skoro kao i programeri, ali se jako teško pronalaze, a oni koji nude radno mesto zanatlijama takođe će imati poteškoća da ih pronađu” izjavio je Nemanja Stefanović, osnivač aplikacije Poslonaut koja se razvija u saradnji sa Infostudom.

Na 300 oglašenih pozicija u kategoriji Nega lepote konkurisalo je svega 204 kandidata, dok je na pozicije u kategoriji priprema hrane (kuvari, roštiljdžije, mesari) na 130 oglasa konkurisalo 227 kandidata.

Najviše posla u proizvodnji

Najviše je ponuđeno poslova u proizvodnji, skoro 1.200, na koje je konkurisalo više od 4 puta više kandidata.

Znatno manje je bilo ponuda za poslove iz oblasti građevinarstva, promocija ili za administrativne poslove, ali i u ovoj “trojci” koja je na začelju po broju oglasa, u oči pada ogromna razlika u zainteresovanosti. Uz pomenute promotere, najveća “navala” je bila na administrativne pozicije, gde je broj prijava po oglasu 8,3, dok ih je za građevinu bilo tek 1,7.

Veliko interesovanje za poslove u ugostiteljstvu

Kada je reč o broju prijava, ubedljivo najviše ih je bilo za konobarisanje, nešto preko 6.000. Kada se to upari sa brojem ponuđenih radnih mesta, a njih je bilo oko 800, dobijamo da je za ovo zanimanje po jednom oglasu stiglo 7,5 aplikacija. Istovremeno bilo je ponuđeno otprilike isto radnih mesta u maloprodaji, ali je stiglo oko duplo manje prijava, što znači na jedan oglas 3,8.

Da oni koji traže posao ipak umeju da budu probirljivi pokazuju uporedni podaci za pozicije telefonskih operatera i vozača, odnosno kurira, za koje je u 2017. ponuđen skoro isti broj oglasa. Dok je za telefonske operatere bilo sedam prijava po ponudi, za vozače i kurire na jedno ponuđeno mestu javljala su se četiri kandidata.

“Od oglasa za posao u aplikaciji Poslonaut, konobarisanje je i dalje najpopularnije kao privremeni posao ili onaj koji korisnici mogu da rade dok studiraju ili kao dodatni posao. Za različite vrste promocija uvek se pronađe zaposleni. Takođe, kad god se u aplikaciji pojavi neki oglas koji nije tako uobičajen (npr. posao za pakovanje paketića, za radnika u internet kafeu…) kandidati se odazovu u većem broju i poslodavci budu veoma zadovoljni brojem prijavljenih” navodi Nemanja.

Dakle, ne muče muku sa poslovima samo oni koji ih traže. I neki poslovi, očigledno, teže od ostalih pronalaze zaposlene.

Podeli članak
Share on Facebook0Share on Google+0Tweet about this on TwitterShare on LinkedIn0

Prvi napišite komentar

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *