Prekvalifikacija – put do traženog posla

Presek ponude i potražnje poslova na platformi za tražnje posla Poslonaut, pokazuje veliku potrebu na tržištu za zaposlenima u oblasti nega lepote, kao i priprema hrane. Odziv i broj raspoloživih kandidata je znatno manji od potrebnog broja, pa prekvalifikacija i dokvalifikacija za mnoge, koji posao već dugo traže, mogu da budu dobar put do sigurnog zaposlenja.  U ovom tekstu pokazujemo koliko vremena je potrebno posvetiti prekvalifikacijama, koliko one koštaju i kako izgledaju programi obuke.

Prekvalifikacija u oblasti kategorija nega lepote

Zaključno sa junom mesecom, na 380 objavljenih oglasa  u kategoriji Nega lepote na platformi Poslonaut javilo se svega 343 kandidata što pokazuje koliko je ozbiljan jaz između potreba tržišta rada i dostupnih kandidata.

Frizer

Da biste se prekvalifikovali za frizera u ponudi su različite obuke i kursevi koje organizuju razni otvoreni univerziteti, srednje škole koje imaju centre za prekvalifikaciju, instituti za obrazovanje starijih osoba i specijalizovane akademije. Možete izabrati obrazovni profil ženski ili muški frizer,  a dužina obuke i cene se razlikuju od organizatora do organizatora.

Primera radi ima onih koji organizuju nastavu u četiri vikenda, ali i onih gde obuka zavisi od 3 do 9 meseci zavisno od dinamike kojom polaznik može da se posveti pohađanju kursa. Cene se kreću od 15.000 za najjefitiniji i najkraći kurs, pa do 38.000 koliko košta najskuplji kurs. U sklopu kursa organizatori obično obezbeđuju i praktičnu nastavu. Na kraju kursa se polaže stručni ispit.

Plan obuke, koji smo pronašli na sajtu jednog od organizatora, predviđa sledeće korake:

 • Pranje kose
 • Masaža skalpa
 • Feniranje: sve vrste, ravno, lokne, talasi, itd…
 • Pramenovi
 • Skidanje boje
 • Nove tehnike kolorizacije: ombre, sombre, balayge
 • Sve tehnike šišanja
 • Nadogradnja kose sve tehnike
 • Izrada svečanih frizura: moderne, klasične, revijske
 • Pletenice
 • Keratinsko ispravljane

Kozmetičar

Da biste ovladali poslom kozmetičara biće vam potrebno u proseku tri meseca, a neke škole organizuju obuku koja traje i dva semestra.  Neke obrazovne institucije imaju fiksne termine pohađanja nastave, dok su druge mnogo liberalinije i imaju zahtev da se na nastavu dolazi barem 3 puta nedeljno, a postoji i mogućnost dogovora oko termina sa mentorma.

Cene kursa iznose od 24.000 do 36.000 RSD, a tokom kursa u jednoj od prezentacija stoji da će se polaznici upoznavati između ostalih sa sledećim sledećim oblastima:

 • Osnovne pravila rada u salonu
 • Otvaranaje uslužnog kartona
 • Određivanje tipa i stanje kože
 • Ručna masaža i ostale masaže lica, vrata i poprsja
 • Kozmetičke aplikacijeje, tretmani različitih tipova kože
 • Termalne i elektro procedure i njihova upotreba u tretmanima
 • Upotreba kozmetičkih preparata u odnosu na tip kože itd.

Prekvalifikacija u oblasti pripreme hrane

Velika potražnja na tržištu rada vlada za kuvarima, poslastičarima, pekarima, pomoćnim kuhinjskim osobljem. Konkretno za prvih 6 meseci ove godine, na 592 pozicije u kategoriji priprema hrane prijavilo se nešto više od 900 kandidata, odnosno svega 1.5 prijava po oglasu. Evo pregleda prekvalifikacija za najtraženija zanimanja.

Kuvar

Diplomu kuvara možete steći i programima prekvalifikacije koje organizuju srednje stručne škole u Srbiji.

Isto tako institucije koje nisu u sistemu formalnog obrazovanja, a organizuju obuku za kuvare, ističu da se radi o kombinaciji teorijske i praktične nastave koja se održava u restoranima sa kojima postoje  potpisani ugovori. Dužina obuke može da varira od 3 do 9 meseci zavisno od dodatnih obaveza polaznika i dinamike pohađanja, nastava se mahom organizuje u rasponu od 180 do 240 časova, a cene u proseku variraju od 24.000 RSD do 28.000 RSD. Programi se razlikuju, a jedan od organizatora navodi sledeće: Polaznik na ovom kursu stiče razna znanja i veštine i ovladava posebnim tehnikama, kada je reč o pripremi hrane, serviranju i dekorisanju određenih jednostavnih jela. Najčešće su u pitanju jela od povrća, razna variva, jela od raznih vrsta mesa, pripremanje salata, supa i čorbi, ali i drugih obroka pripremljenih od različitih životnih namirnica. Zatim, posebno se posvećuje pažnja poznavanju namirnica i robe, ali i umetničkom ukrašavanju i oblikovanju. Zatim tu je i termička obrada namirnica, kontrolisanju kvaliteta istih, uočavanje razlike, čuvanju i upotrebi začina i sl.

Mesar

Za ovaj profil je moguće proći celokupnu obuku od početka, a za kandidate koji se već bave ovim poslom, a nemaju odgovarajuće diplome, može se organizovati samo polaganje potrebnih ispita pred stručnom komisijom.

Na sajtu jedne od obrazovnih instituciija koje vrše obuku mesara stoji da je potrebno 3 meseca obuke, 300 praktičnih sati da bi neko bio spremna da izađe na ispit. Na sajtu Instituta znanje stoji da obuka zavisio od starosti ispitanika i može trajati do 3-9 meseci, pa se u skladu sa tim razlikuje i fond časova. Može iznositi od 260 do 1160 časova, pa u skladu sa tim cena varira od 23.800 do 43.250 i sve je moguće platiti u ratama.

Program jedne od institucija predviđa sledeću obuku: Teorijski deo obuke za mesare podrazumeva upoznavanje polaznika sa osnovnim karakteristikama i podelom namirnica životinjskog porekla i proizvoda od mesa. Kandidati uče o strukturi, poreklu i načinu sečenja i obrade mesa, pravljenju mesnih prerađevina, primeni začina i aditiva, kao i o njegovom hemijskom sastavu i načinu izračunavanja klanične težine mesa. Praktični deo obuke obavlja se u nekoj od mesara sa kojima Centar sarađuje, ili u mesari po izboru samog kandidata.

Pekar

Obuka za ovaj profil u proseku traje oko 3 meseca. Programi van Beograda mogu se naći i po ceni od 18.000 RSD, dok mahom obuka košta oko 27.000 dinara. U većini kurseva ima oko 80% praktične nastave. Oko termina i dinamike nastave moguć je dogovor sa organizatorom.

Tokom obuke polaznik treba da ovlada sledećim znanjima:

 • Poznavanje sirovina potrebnih za izradu testa
 • Pripremanje odgovarajućih sastojaka za izradu testa
 • Oblikovanje testa za hleb i pecivo ručno i pomoću mašina
 • Pečenje testa, kontrola procesa, pakovanje i otpremanje gotovih proizvoda
 • Skladištenje i čuvanje sirovina
 • Zaštita na radu

U proseku za sve prekvalifikacije potrebno je odvojiti 3-6 meseci i oko 30.000 RSD što je moguće platiti na nekoliko rata. Za neke kurseve je potrebno dodatno doplatiti iznos za polaganje stručnih ispita, koji koštaju od 10.000 -15.000 RSD.  Kod većine organizatora teorijska nastava se održava jednom nedeljno, dok se termin praktične nastave često usklađuje sa potrebama samih polaznika. Profili o kojima smo pisali se na tržištu rada smatraju deficitarnim i za njima vlada velika tražnja na tržištu rada. Ako već dugo mučite muku sa pronalaskom posla, prekvalifikacija u neku od ovih oblasti može da bude i trajno rešenje vašeg radnog statusa. Na obukama i kursevima koji se organizuju u mnogim gradovima Srbije ćete steći adekvatnu osnovu, ali tek onda sledi period učenja kroz posao i praksu i tu imate puno prostora da steknete iskustvo i rutinu i postanete pravi majstori svog novog posla.

Podeli članak
Share on Facebook0Share on Google+0Tweet about this on TwitterShare on LinkedIn0

Prvi napišite komentar

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *